× Denne sida er ikkje tilgjengeleg på målforma du har valt.
Portrettbilde av landbruksrådgiver Maren Holthe.

YrkesintervjuLandbruksrådgiver favoritt ikon

– Jeg synes det er både flott og gøy å få bidra til en god og sunn matproduksjon, sier landbruksrådgiver Maren Holthe.

Maren Holthe
35 år
Landbruksrådgiver
Norsk Landbruksrådgiving Øst avdeling Hvam
Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter at intervjuet ble gjennomført.

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Natur, økosystem, skogen og havet har alltid vært mitt interessefelt. Jeg valgte landbruksretningen fordi jeg synes det er gøy å være med på å produsere mat. Landbruk er forvaltning av naturen, og det å benytte naturens goder for å få mat. Jeg er veldig glad over valget og liker å jobbe med naturens prosesser. Jeg bruker alt jeg har lært og får stadig påfyll i kjemi og biologi. Landbruk er mer komplekst enn vi tror og det er utrolig gøy å bidra til at det fungerer. 

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– NLR er en bondeeid medlemsorganisasjon. Vi er 36 ansatte og er et fellesskap av rådgivere, teknikere og administrasjon. Jeg har kontor på Grønt Fagsenter på Hvam. Jeg er i hovedsak planterådgiver og min rådgivning er innen planter som produserer mat både til mennesker og dyr. Dagene er veldig styrt etter årstiden. På vinteren er det mye rådgiving til bonden når det angår gjødselplanlegging, vekstplaner og strategier for kommende sesong. Jeg kurses og holder selv kurs for våre medlemmer. Om våren etablerer vi mange forsøksfelt. Det er hovedsakelig i korn, gress og potet. Jeg besøker medlemmenes gårder og holder markvandringer hvor vi samles hos bonden for å snakke om aktuelle temaer. Jeg driver med forsøksarbeid gjennom hele sommeren og fram til vi høster inn. Jeg har også mange forskjellige prosjekter som gjennomføres i løpet av året og som må rapporteres til de som finansierer prosjektene. Kort sagt: på vinterstid er jeg mye på kontoret og om sommeren er jeg mest ute på forsøksfelt og hos medlemmene. Jeg sitter i mange utvalg og det er også internmøter, så alt i alt blir det mange møter. I dag har jeg for eksempel vært på et møte om melkesyrefermentering av husdyrgjødsel. Det er en travel jobb, særlig om sommeren. Jeg er med som en diskusjonspartner til erfarne bønder og deler kunnskapen med dem som er mindre erfarne. En stor del av jobben er å dele og spre kunnskap til alle medlemmer. Jeg tar med meg alles gode og dårlige erfaringer, og forsøker å dele og hjelpe.

20170731_132218.jpg

Landbruksrådgiver Maren Holthe og to andre personer står og ser på et papir de holder i, mens de står midt i en kornåker.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Selv har jeg en mastergrad i agroøkologi fra NMBU på Ås. Du kan være rådgiver også med en bachelorgrad innenfor landbruk. Husdyrvitenskap, landbruksteknikk, økonomi, ingeniør, HMS – det tilbys mange ulike jobber innen landbruk. Jeg er den eneste hos oss som er agroøkolog. Har du mye praktisk erfaring så kan det kompensere for noe formell utdanning. Du bør være nysgjerrig. For å kunne gi gode råd må jeg vite mye om det som ligger bak, og selve målet. Jeg lærer av bønder, stiller ufattelig mange spørsmål og får mange nyttige svar. Vi er ikke alltid enige, og noen ganger skifter vi kurs. Du må kunne følge med i utviklingen. Noe gror og tar tid, som jeg må vente på i én sesong for å se om rådene funker. Ikke alle bønder synes kreative løsninger er gøy. Du bør være god til å formidle og ydmyk overfor det faktum at ikke mitt ord er lov. Vi gir råd, mens bøndene tar avgjørelsene.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Hvis du ikke liker å lytte og overkjører bøndenes betraktninger, passer ikke dette yrket for deg. Å være veldig påståelig og tro du har svar på alt funker veldig dårlig. Hvis du ikke liker å snakke foran større grupper så er ikke dette jobben for deg. Jeg har lært meg å snakke for store forsamlinger, og det er ofte en læringsprosess.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Å kunne jobbe med dyktige og framoverlente bønder som ønsker å drive bedre.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Rapportskriving er jeg ikke glad i. Jeg liker ikke å skrive, og det til tross for at en rapport er viktig. Jeg vil heller være der noe skjer enn bak en PC.

20170524_100550.jpg

Landbruksrådgiver Maren Holthe sår korn i Hvam Kommune.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– De som er interessert i landbruk og matproduksjon. Du må være litt serviceminded og like å kunne bidra til å finne gode svar. Like å lære noe nytt og følge med. Du må også like å jobbe litt praktisk.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Det er muligheter i forvalting, forskning, undervisning, organisasjoner og som politisk rådgiver.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Etter fem års erfaring har jeg 480.000 kroner i året. Startlønna er på rundt 380.000 kroner i året med bachelorgrad og 430.000 kroner i året med mastergrad.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Det er et stort behov for folk med vår bakgrunn, så det er lett å få jobb med landbruksutdanning. Jeg fikk jobb flere måneder før jeg var ferdig på skolen.

 

Tekst: Bente Haraldstad Delmas

    • Jeg lærer av bønder, stiller ufattelig mange spørsmål og får mange nyttige svar.
    • Det er gøy å være med på å produsere mat.
    • Som landbruksrådgiver må du kunne lytte til bøndene.

Yrkesbeskrivelser