× Denne sida er ikkje tilgjengeleg på målforma du har valt.
Portrettbilde av kosmetolog Jane Sissel Gjerde.

YrkesintervjuKosmetolog favoritt ikon

Kosmetolog Jane Sissel Gjerde synes det beste med yrket sitt er å møte mange ulike mennesker.

Jane Sissel Gjerde
53 år
Kosmetolog/ hud og kroppsterapeut
Råh hudpleie i Oslo
Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter at intervjuet ble gjennomført.

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg er opprinnelig sykepleier, men jeg måtte omskolere meg fordi jeg brakk ryggen i en ulykke. Jeg prøvde meg på IT- utdanning, men jeg ville jobbe med mennesker. Skjønnhet og velvære har alltid vært en stor interesse, så jeg valgte å utdanne meg til å bli kosmetolog. Å gi behandlinger og se resultater av dem er midt i blinken for meg. 

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg driver tre hudpleiesalonger i Oslo og har ansatt rundt 20 kosmetologer. Omtrent 70 % av tiden jobber jeg med kunder, og resten av tiden går med til selve driften. Jeg starter dagen med å se på kundebookinger og sjekker hva de har bestilt og finner fram produkter til de ulike behandlingene. Jeg forsøker å ligge i litt forkant, for det skjer alltid uforutsette ting som drop in, telefoner og lignende. Tidspresset er konstant og jeg gjør mitt beste for å holde tiden til kunden. Når kundene kommer klargjør jeg dem til den behandlingen de har bestilt. Jeg gir mange ulike behandlinger som hudpleie, kjemisk peeling, farger av vipper og bryn, voksing, manikyr, pedikyr, massasje, og forskjellige apparatbehandlinger som strammer opp huden. Renhold er en viktig del av jobben, og det må være skinnende rent til enhver tid. Kundene er ifra 14 til 80 år og er både menn og kvinner. Behandlingene tar fra 15 minutter og opp til et par timer. Dette er et serviceyrke så det er viktig å se enkeltmennesket i rekken av kunder. Jeg kan ha alt fra 4 opp til 15 behandlinger på en dag. Om sommeren er det ofte mange korte behandlinger og mye voksing av for eksempel legger. Det er den travleste tiden i denne bransjen. Jeg sier jeg jobber 30 % med å drifte firmaet, men i og med at jeg er eieren så teller jeg ikke timer og jeg jobber mye mer enn jeg påstår at jeg gjør.

img_8171.jpg

Kosmetolog Jane Sissel Gjerde gir ansiktsbehandling med ei hvit tynn elektronisk drevet maskin til ei dame som ligger på ryggen på en behandlingsbenk.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Selv er jeg utdannet sykepleier, og jobbet som sykepleier i 16 år før jeg måtte bytte yrke grunnet brudd i ryggen. Jeg gikk fagskole for å bli hudpleier i ett år, før jeg hadde seks måneder med kurs som make up artist. Jeg jobbet ved siden av skolen, og etter noen års erfaring med ulike eierbrøker der jeg jobbet, begynte jeg for meg selv. For å drive noe selv er arbeidsmoral og god styring på økonomien veldig viktig. Du må være glad i mennesker og ta imot alle kunder på samme måte. Du må også være flink til å kommunisere, nøyaktig og faglig flink.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Dette er et hardt fysisk yrke, så sliter du med vond rygg og skuldre er ikke dette en egnet jobb. Det meste av tiden er du på beina. Jobben innebærer nærkontakt med kundene, så du kan ikke være redd for ta på huden deres. 

Hva liker du best med yrket ditt?

– Jeg liker best møtet med mange ulike mennesker. De er veldig forskjellige, Noen er overstrømmende, andre sjenerte eller redde, mens noen sier ikke et pip. Jeg liker også å tilpasse meg hver enkelt kunde så de føler seg vel og får den rette behandling som gir best resultat til den enkelte.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det verste er kunder som ikke gir beskjed om at de ikke kommer til avtalt time. Tid er penger.

img_8181.jpg

Kosmetolog Jane Sissel Gjerde vokser legger.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– De som er punktlige og ønsker å gjøre det beste for kunden. De som har en positiv holdning til jobben og som har en solid yrkesstolthet. Du bør være flink til å jobbe i team. Vi er ikke bedre enn den svakeste på en salong og terapeutene må være velstelte og tenke at de speiler arbeidsplassen ut til kunden.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Du kan jobbe hos leverandører med salg og kursing på andre terapeuter. Du kan jobbe som lærer på privatskoler. Du kan jobbe i parfymeri. Veldig mange starter for seg selv og jobber alene hjemmefra. Det er vanlig å for eksempel å ha et kabinett i et rom i hjemmet. Eller starte i kompaniskap med andre i velværebransjen.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Fra 350.000 og opp til 500.000 kroner i året som ansatt. Lønnssystemet i bransjen er spesielt med en lav grunnlønn og høy provisjon på salg og behandlinger. Vær påpasselig hvis du skal ha ny jobb. Undersøk lønnssystemet der du skal jobbe. Det er en tøff bransje.

Hvordan er du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Noen store aktører ansetter, men det vanligste er å leie ut kabinetter til selvstendig næringsdrivende.

 

Tekst: Bente Haraldstad Delmas

    • Å gi behandlinger og se resultater er midt i blinken for meg.
    • Jobben innebærer nærkontakt med kundene, så du kan ikke være redd for å ta på huden deres.
    • Kundene er ifra 14 til 80 år og er både menn og kvinner.

Yrkesbeskrivelser

Utdanningsbeskrivelser