× Denne sida er ikkje tilgjengeleg på målforma du har valt.
Portrettbilde av Tina Steffenakk Hermansen.

YrkesintervjuKlesdesigner favoritt ikon

Klesdesigner Tina Steffenakk Hermansen synes det er ærefullt å få bidra til å lage klær til folk.

Tina Steffenakk Hermansen
43 år
Klesdesigner
TSH Tina Steffenakk Hermansen i Oslo
Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter at intervjuet ble gjennomført.

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg jobbet i en klesbutikk i den perioden jeg skulle ta et yrkesvalg. Da hadde jeg vært aktiv slalåmkjører i 12 år, og det var ikke enkelt å velge. Jeg hadde interesse for stiler, trender, farger og stoffer, og syntes det var mye som manglet på markedet. Derfor valgte jeg å bli klesdesigner. Jeg begynte på Esmod i Oslo, men skjønte fort at jeg ville ut i verden, og det måtte bli Paris. Jeg dro til Frankrike uten å kunne noe særlig fransk og uten å være spesielt god i å tegne eller sy. Jeg var kjempesulten på å lære, og jeg er et levende bevis på at du kan få til det du vil! Jeg gikk ut med gode karakterer, og har fått muligheten til å kle opp mange fantastiske mennesker i mine kreasjoner. 

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg driver TSH Brandstore på Frogner i Oslo hvor vi har atelier og butikk. Vi er fem ansatte, og vi har også produksjon i utlandet. Vi lager couture og gjør mye målsøm. Vi har også flere ready-to-wear kolleksjoner i året. Jeg følger opp teamet på atelieret med deres dagsplaner. Alle har sine ansvarsområder. Én klipper, flere syr på maskin, noen syr for hånd, mens andre broderer. Vi driver TSH sammen og er helt avhengige av hverandre for å holde deadlines. De er det mange av, og da er det viktig at alle følger de planene som er satt opp for dagen. Vi har mange kunder innom i løpet av en dag og tempoet er ofte høyt. De skal føle de får den servicen de forventer her hos oss, og da er det viktig å lytte og kommunisere godt. Når kunder kommer inn, spør vi hva de ønsker, i hvilken anledning de skal bruke antrekket de trenger, og om det er spesielle tema. I samarbeid med kundene lager vi skisser, og sammen kommer vi fram til noe som passer dem og anledningen. Neste steg er å ta mål og gå videre i arbeidet med å lage antrekket. Det kan være selskapskjoler, hverdagskjoler, skjørt, bluser, drakter, brudekjoler osv. Vi har leverandører fra hele verden, og jobber med mange ulike kvaliteter. De som leverer til de store motehusene leverer også til oss. Det gir oss store muligheter. Jeg innhenter kvaliteter til de plaggene og kolleksjonene vi skal lage, og passer på at vi hele tiden får riktige farger og rett tilbehør som blonder, bånd, knapper, glidelåser med mer. En stor del av jobben min er å jobbe med kundene og følge dem opp via mail og telefon. Vi har mange fine kunder i alle aldre som ønsker seg mye forskjellig. Det gjør arbeidsdagene utrolig spennende og gjør at dagene ofte tar en litt annen vending enn det jeg trodde. Regnskap og fakturering gjør jeg også i løpet av arbeidsdagen. Har vi planlagt visninger så booker jeg modeller, musikk, koreograf, stylister og arena. Vi har spesialisert oss på brudekjoler, så sommermånedene er ekstra travle. Dette er en livsstil. Jeg bor over butikken og får inspirasjon av kjæresten og familien min, hundene mine, naturen og kunder. Jeg får mye hjelp og støtte av nøkkelpersoner, TSH teamet og familien, noe jeg er utrolig glad og takknemlig for. Det å jobbe som designer er knallhard jobbing, og jeg sover lite. Arbeidsdagen min kan ikke måles i tid. Jeg kan våkne om natten og begynne å tegne kjoler. Jeg har ikke mye fritid og det er selvvalgt. Jeg har fått gode kunder over hele verden på bakgrunn av beinhard jobbing, og mest av alt har det dreid det seg om å ikke gi seg. 

img_7882.jpg

Tina Steffenakk Hermansens arbeidsrom er et univers av skisser, prøver, stoffer og blonder. Her står hun ved et bord med en perm med ark og stoff.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Selv er jeg utdannet på Esmod. Jeg gikk på skole i Oslo og i Paris i tilsammen tre år, og avsluttet utdanningen innen design og modelisme i Paris. Der var det hovedfokus på en retning med eksklusive klær og Prèt-a-Porter. Jeg ville starte mitt eget merke og startet opp TSH med base i Paris, og jeg både en kåpe og en jakkekolleksjon. Dea kolleksjonen var ferdig viste jeg den fram i butikker i Paris det året jeg fullførte utdanningen. Du må være kreativ, positiv, tålmodig og profesjonell, blid og kunne tenke nytt hele dagen for å jobbe som klesdesigner. Det har skjedd mye med utdanningsmulighetene i Norge etter at jeg fullførte studiene, og nå kan du både ta bachelor- og mastergrad i klesdesign.  

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Det passer ikke for dem som ikke tåler å ta i et tak. Tåler du ikke stress og misliker å tenke nytt, er ikke denne typen jobb noe for deg. I løpet av en dag er det mange omstillinger, så du må alltid være et steg foran og tenke nytt. Du må alltid være klar og ønske å stå på!

Hva liker du best med yrket ditt?

– Det er fantastisk å kunne lage nye ting hver dag, bruke hodet og at se at tanker og ideer realiseres. Jeg gjør folk lykkelige, og det er en gave. Jeg tenker hele tiden at jeg er utrolig heldig som får lov til å kreere så mye fantastisk og jobbe med så mange fine mennesker. Å få kle opp kvinner ved å framheve det vakreste ved hver enkelt er et enormt privilegium. 

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det er mye stress. Noen ganger kan det bli for mye, men erfaringen min sier at ting ordner seg. En ting av gangen er et godt mantra, og det fungerer for meg.  

img_7864.jpg

Her sitter fire damer ved hvert sitt bord og jobber med stoff.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Alt jeg har gjort i dag er gammelt i morgen. Med det mener jeg at for å bli klesdesigner må du kunne la deg inspirere og kunne tenke nytt. Du må omstille deg, få nye ideer og ha interessen for klær, stoffer, farger og trender.  Du må ikke tenke på timene du legger i jobben, men på deadline. En anledning har alltid en deadline. Du bør være kreativ, tålmodig, god med mennesker og forene det med å tenke business.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor dette yrket?

– Det er mange muligheter. Du kan velge spesialiteter innenfor et motehus. Noen vil kun jobbe med mønsterkonstruksjon, andre vil bare designe, klippe eller sy. Noen er spesialiserte innen håndsøm og brodering. Bunadssøm er en egen nisje.
Du kan jobbe med masseproduksjon i store kjeder, eller hos en mindre designer. Eller starte opp egen bedrift.

Hvordan er sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Er du flink, står på, stiller opp og viser at du er sulten, så finnes det jobber. Det er viktig å ivareta kundene og ikke være redd for å vise seg fram. Selv tror jeg det er store sjanser for jobb hvis du ser sammenhengen mellom fornøyde kunder, kreativitet, kvalitet og business.

 

Tekst: Bente Haraldstad Delmas

    • For å bli klesdesigner må du kunne la deg inspirere og tenke nytt.
    • Jeg kan våkne om natten og begynne å tegne kjoler. 
    • Er du flink, står på, stiller opp og viser at du er sulten, så finnes det jobber.

Yrkesbeskrivelser

Utdanningsbeskrivelser