× Denne sida er ikkje tilgjengeleg på målforma du har valt.
Dennis Helmersen_Fagarbeider industriell matproduksjon_portrett

YrkesintervjuFagarbeider industriell matproduksjon favoritt ikon

Dennis Helmersen har valgt en yrkesvei som gir han en variert hverdag, og han lærer noe nytt hver dag.

Dennis Helmersen
20 år
Fagarbeider industriell matproduksjon
Diplom-Is
Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter at intervjuet ble gjennomført.

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Da jeg startet på VG1 TIP hadde jeg ingen planer om å jobbe med industriell matproduksjon. Jeg ville bli bilmekaniker, men innså etter utplassering at det ikke var noe for meg. Det var en lærer som tipset meg om industriell matproduksjon, og etter fem ukers utplassering på Ringnes skjønte jeg at det var riktig for meg. Jeg likte arbeidsoppgavene veldig godt.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Hvis jeg jobber dagvakt begynner jeg klokken 06.00. Da har jeg ansvar for å klargjøre maskinen jeg skal kjøre is på. Den må vaskes og monteres. Produksjonsmedarbeiderne kommer klokken 07.00 og da må alt være klart. Når maskinen settes i gang må jeg veie opp ingredienser som skal være i isen som skal produseres. Jeg må passe på at vekt og smak er slik den skal være. Dette må jeg gjøre hver time, så jeg blir dessverre fort lei av is. Sammen med produksjonsmedarbeiderne passer jeg på at produksjonen går greit og at vi klarer å produsere så mye is som vi skal. Er det store bestillinger går maskinene både dag, kveld og natt. På én dag kan vi produsere nærmere 300.000 is, og fra sommeren til vinteren går maskinene nesten hele døgnet. Mellom hver gang vi skal produsere en annen is-type må maskinene vaskes og monteres om. Det kan være utfordrende ved oppstart på grunn av ujevn vekt og andre uforutsette ting som kan skje med maskinene, men da gjelder det å finne ut av problemet fort slik at vi ikke kommer bakpå med produksjonen. Som industriell matprodusent har du også ansvar for generelt vedlikehold av maskinene.

img_9944.jpg

Fagarbeider i industriell matproduksjon, Dennis Helmersen, trykker på en skjerm ved en av maskinene.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Min vei er litt unik. Jeg er den første i Norge som gikk VG1 TIP og VG2 IT før jeg gikk ut som lærling i en matfabrikk i to år. Slik fikk jeg fagbrevet i industriell matproduksjon. Det vanlige er å gå på kokkelinjen før lærlingstiden.  

Hva liker du best med yrket ditt?

– Jeg liker godt at ingen dager er like. Jeg liker også at jeg har mange muligheter innad i bedriften. Det er mange forskjellige stasjoner som jeg kan være aktuelle for meg om jeg ønsker å bytte.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Jeg misliker ingen ting, men ulempen er at vi står mye og det blir en del tunge løft gjennom dagen. Det kan også være litt utfordrende med familieliv og kveldsjobbing.

img_9950_kopi.jpg

Fagarbeider i industriell matproduksjon, Dennis Helmersen, ordner kjeks.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– De som liker en spennende hverdag og som ønsker å lære noe nytt hver dag. 

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Vil du ha en jobb som er veldig rutinebasert er ikke dette yrket for deg.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Du kan jobbe på andre matfabrikker. Med min utdanningsbakgrunn har jeg nok gode muligheter innen mange forskjellige fabrikker og maskiner.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Det vil variere, men fra rundt 450.000 og oppover.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Jeg tror de er gode. Både her på Diplom-Is og andre steder ønskes mennesker med denne utdanningen.

 

Tekst: Hedda Berge 

    • Det er en spennende hverdag og jeg lærer noe nytt hver dag.
    • Jobben innebærer en del tunge løft.
    • Vil du ha en jobb som er veldig rutinebasert er ikke dette yrket for deg.

Yrkesbeskrivelser

Utdanningsbeskrivelser