× Denne sida er ikkje tilgjengeleg på målforma du har valt.
Vinkelner Helle Pettersen gir anbefalinger om riktig drikke til maten til gjester i restauranten.

YrkesintervjuVinkelner favoritt ikon

Helle Pettersen gikk fra å være servitør til å bli vinkelner. Det anger hun ikke på.

Helle Pettersen
23 år
Vinkelner
Havfruen Restaurant, Trondheim.
Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter at intervjuet ble gjennomført.

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Allerede første året på videregående, da jeg var 17 år, begynte jeg å lese om vindruer. Det finnes så utrolig mange ulike vindruer, alt etter hvor den dyrkes, typer og lignende. Det var kombinasjonen vin og mat som interesserte meg. Dette gjør måltidet til en annerledes opplevelse.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg har mange ulike oppgaver her i restauranten, men som vinkelner har jeg hovedansvaret for å sette sammen mat og drikke. Som vinkelner har du fått en god gjennomgang av både vin, øl, sprit, kaffe og te, og skal kunne gi anbefalinger til gjester. Det er jeg som velger ut drikke til "dagens tre-retter" her i restauranten, noe som er ulikt fra dag til dag. Vi har et ganske fast sortiment av vin her, så å tilpasse egnet drikke kan jeg derfor nesten gjøre på autopilot. Som vinkelner er kommunikasjonen med gjester viktig. Mange gjester bestiller gjerne "drikke som passer til maten", men som vinkelner skal du forsøke å komme til bunns i hva de egentlig vil ha. Det kan handle både om smak og budsjett. I tillegg til å være vinkelner, er jeg også servitør og restaurantsjef her på Havfruen. Det medfører noe administrativ jobbing, og jeg er også ute i restauranten som servitør i åpningstidene. Ved behov bistår jeg de andre servitørene ved valg av drikke til gjestene. Oppgavene til en vinkelner varierer etter hvor man jobber. I byer som Oslo og Stavanger er det mer vanlig med vinkelnere enn her i byen, og de har i større grad kun i oppgave å kombinere mat og drikke. Noen kombinerer også vinkelner-jobben med å være hovmester. Arbeidstiden min er stort sett fra klokka 15 til restauranten stenger. Det kan variere fra kl. 22 til kl. 03 på natten. 

vinkelner2_ehm.jpg

Kommunikasjonen med gjester er viktig, ifølge vinkelner Helle Pettersen. Her viser hun ei flaske vin til en gjest.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– For å jobbe som vinkelner kreves i utgangspunktet ikke annen kompetanse enn interesse og kjennskap til vin. Ønsker du å ta utdanning som vinkelner finnes flere alternativ. Jeg gikk Kulinarisk akademi i Oslo, et deltidsstudie over et halvt år. Det finnes også flere andre steder som utdanner vinkelnere. Jeg er i tillegg utdannet servitør. Utdanningen er fireårig - med to år på videregående og to år som lærling, og utdanningen avsluttes med en fagprøve som ga meg fagbrev. Jeg synes det er en fordel å ha servitørutdanningen i bunn, fordi jeg synes det gir mer yrkesstolthet.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Bortsett fra avholdsfolk, så synes jeg dette yrket passer til alle. Det er en jobb som hjelper deg å vokse som menneske. Du får utfordret deg selv om du er en sjenert type, og du får mye kunnskap. Vin handler ikke bare om smak, men også om historie, geografi, kultur og religion.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Jeg liker best servicedelen av jobben. Det å få den tilliten hos gjestene gjør meg glad, og det er jo tilfredsstillende å høre at gjestene blir "sinnssykt fornøyde". Vin er interesse som folk kan se på som pompøs, men det handler jo om smaksløkene våre. Et måltid blir en annen opplevelse med riktig drikke.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Jeg liker nok minst arbeidstiden. Det å jobbe ettermiddager og kvelder er ikke særlig familievennlig.

vinkelner3_ehmurvold.jpg

Helle Pettersen skjenker vin i et glass til en gjest som sitter ved bordet.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Jeg vil anbefale en slik jobb til utadvendte personer, og til dem som er interesserte i historie og smaker.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Både hotell og restauranter har selvsagt vinkelnere, men i tillegg er det muligheter for vinkelnere i Vinmonopolet eller som selger hos selskaper som for eksempel Arcus, som forhandler vin og brennevin. Har du vinkelner-utdanning, så skal du også være i stand til å starte din egen vingård. I utdanningen lærer du også om dyrking av vindruer. En vinkelner skal egentlig kunne jobbe over hele verden så lenge engelsskunnskapene er på plass. Mange vinkelnere jobber for eksempel på cruisebåter.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Lønnen varierer etter hvor i landet du jobber. I Trondheim ligger vi nok lavere enn for eksempel Oslo og Stavanger. Med tillegget jeg har som restaurantsjef har jeg nå en fast månedslønn på 30.000 kroner. Om du har valget så anbefaler jeg fastlønn fremfor timelønn. Timelønn kan bety langt lavere inntekt i perioder med lav aktivitet i restauranten. Tips kommer i tillegg. Der er min erfaring alt fra 1500 kroner i måneden til 8000 kroner på én måned. Det er forskjell på hvordan tips fordeles fra restaurant til restaurant, men det er uansett viktig å huske at det skal skattes også av tips.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Det er ganske enkelt å få jobb. Med tilleggsutdannelsen som vinkelner er du mer attraktiv på arbeidsmarkedet enn om du er bare servitør, fordi du har den ekstrakompetansen. Som vinkelner har du også bedre mulighet til å få restaurantsjefstillinger.

 

Tekst: Eva Hilde Murvold

    • Som vinkelner har du fått en god gjennomgang av både vin, øl, sprit, kaffe og te, og skal kunne gi anbefalinger til gjester.
    • Arbeidstiden er det jeg liker minst med jobben.

Yrkesbeskrivelser

Utdanningsbeskrivelser