× Denne sida er ikkje tilgjengeleg på målforma du har valt.
Øyelege Vegard Forsaa.

YrkesintervjuØyelege favoritt ikon

—Dette er en veldig visuell jobb. Vi bruker våre egne øyne til å se og diagnostisere sykdommer, forteller Vegard Forsaa.

Vegard Asgeir Forsaa
43 år
Øyelege
Stavanger universitetssjukehus
Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter at intervjuet ble gjennomført.

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg har alltid syntes at medisin har vært et spennende fag. Som lege har du mange muligheter – utdannelsen er en åpen port. Jeg visste ikke hva slags type lege jeg ville bli, men noe som fascinerte meg var å kunne diagnostisere bare ved å se. Å jobbe som øyelege er en veldig visuell jobb. Vi bruker våre egne øyne til å se og diagnostisere sykdommer. 

vegardforsaa.jpg

Øyelege Vegard Forsaa undersøker pasient.
Lisens: 
All rights reserved.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg jobber som overlege på øyeavdelingen ved Stavanger universitetssjukehus. Dagene er veldig varierte og stort sett travle. Jeg ser pasienter i alle aldre, fra nyfødte til de eldste. Vi starter med morgenmøte fra klokken 08.00 til 09.00. Her diskuterer vi utredning av pasienter og får oversikt over dagens arbeidsoppgaver. Dagens operasjoner gjennomgås. Her er det også plass til internundervisning noen dager. Deretter starter jeg enten på poliklinikken eller med operasjoner. Midt på dagen har vi kombinert lunsj og fagmøte. Så er det ny økt med enten poliklinikk eller operasjoner. 

Når jeg er på poliklinikken jobber jeg med utredning av nye pasienter og oppfølging av andre pasienter. Når jeg er på operasjonsavdelingen kan det være planlagte operasjoner, for eksempel grønn eller grå stær. Eller det kan være akutte skader eller sykdommer på øyet. For eksempel netthinneløsning, som vil føre til blindhet dersom det ikke blir behandlet. Øyet er et veldig lite område som betyr veldig mye. Problemer på veldig små områder kan få store konsekvenser for pasienten.

Det har skjedd mange kule ting på den teknologiske fronten, og instrumentene vi bruker i undersøkelser og operasjoner blir stadig mer avanserte. 

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– For å bli øyelege kreves det fullført medisinutdanning med ytterligere spesialisering på minimum fem år. Ett av årene under spesialiseringen kan brukes på forskning. Du spesialiserer deg samtidig som du praktiserer som lege på en øyeavdeling.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Du bør ha sosial kompetanse, fordi du treffer mange pasienter i løpet av en dag. Det er viktig for pasientene at de opplever at du som lege ser dem, og at det ikke føles som å være på samlebånd. Du bør også ha et godt håndlag, for det må du ha når du skal operere. Du må også ha et godt syn fordi mye av jobben går ut på å se sykdommer. 

20171031_152240.jpg

Vegard Forsaa bruker avansert teknologi i jobben som øyelege.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Jeg liker variasjonen mellom poliklinikk og operasjon. Operasjon er kjekt fordi det er noe konkret jeg gjør for å hjelpe, og mange merker at de blir bedre med én gang. Det er også mye spennende som skjer innen faget, og det går veldig fort framover med nye behandlingsmetoder og teknologi. 

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det jeg liker minst er at det er mye som skjer på én gang. Dersom det kommer inn noen som trenger øyeblikkelig hjelp, så må andre vente. Det føler jeg ikke er optimalt, og det kan være vanskelig å nedprioritere noen som venter. 

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Jeg vil anbefale jobben for dem som er glad i å jobbe med folk. Når du jobber som øyelege snakker du mye med pasienter, så du må like å forholde deg til andre mennesker. I tillegg bør du ha interesse for teknologi. 

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Innen øye kan du spesialisere deg innenfor hornhinnekirurgi, grå og grønn stær, barn og skjeling, netthinnekirurgi og plastisk kirurgi. Du kan også drive med forskning. 

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Overlegelønn ligger på mellom 800 000 og 900 000 kroner i året.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Det er gode jobbmuligheter. 

 

 

Tekst: Karianne Munch-Ellingsen

    • Du spesialiserer deg samtidig som du praktiserer som lege på en øyeavdeling.
    • Det er viktig for pasientene at de opplever at du som lege ser dem, og at det ikke føles som å være på samlebånd.

Yrkesbeskrivelser

Utdanningsbeskrivelser