Gjennomgått i samarbeid med Norsk Luthersk Misjonssamband 01. november 2022

Misjonær

Som misjonær forkynner du det kristne budskapet i andre land enn ditt eget. Du har et arbeid der denne formidlingen er hovedinnholdet, eller du arbeider innen helt andre fagområder, og kan ha mer praktisk orienterte oppgaver.

Arbeidsoppgaver

En kristen misjonær gjør den kristne troen kjent i andre land, på tvers av språk og kulturgrenser. Dette kan han eller hun gjøre både gjennom forkynnelse, undervisning og gjennom sin måte å leve på.

Misjonærer som vil starte nye menigheter arbeider helst i områder der det ikke finnes noen etablert kirke fra før. Andre jobber sammen med en lokal kirke for å styrke dens arbeid. Godt kvalifiserte teologer benyttes gjerne på bibelskoler og teologiske seminarer for å bidra til å utdanne prester, evangelister og menighetsarbeidere i de nasjonale kirkene. 

En misjonær arbeider gjerne med prosjekter som har til formål å:

  • bidra til lokalsamfunnets mobilisering av egne ressurser
  • forbedre helse- og ernæringssituasjonen
  • gi bedre tilgang på rent vann
  • forbedre rettighetssituasjonen til svake grupper (for eksempel barn med funksjonsnedsettelser)
  • styrke lokale organisasjoner
  • øke bærekraftig landbruksproduksjon
  • utbedre miljøskader og arbeide for grønne løsninger og klimatilpasninger

Slike prosjekter utføres som regel i samarbeid med lokale eller nasjonale partnere og bygger på deres ressurser og kunnskap. Misjonæren har da gjerne rollen som rådgiver, noe som krever høyere utdanning innen de aktuelle fagfeltene.

Mange unge velger å reise ut som misjonærer for å oppleve andre kulturer. Flere bibel- og misjonsskoler og folkehøgskoler legger til rette for slike korttidsengasjement, som ikke sjelden fører til lengre engasjement. 

Misjon er ikke en virksomhet som er begrenset til kristendommen. Du kan også jobbe som misjonær innen andre religioner.

Dersom du vil drive misjon i et land med annet språk enn ditt eget, bør du lære dette språket. Du må også ha god kunnskap om religionen du ønsker å forkynne om.

Kor jobbar misjonærer?

De fleste norske misjonærer blir utsendt av en misjonsorganisasjon enten tilknyttet Den norske kirke eller en frikirke. Arbeidsstedet vil ofte være en lokal kirke eller menighet i det landet du reiser til. Som misjonær kan du jobbe over hele verden.

Intervjuer

Portrettbilde av misjonær Gunnar. Han har brunt hår, blå øyne og ser smilende inn i kamera

Misjonær

Gunnar Svanholm Skogesal

Bare det å bo i et annet land åpner opp for mye spennende, i hvert fall hvis man er misjonær i en kultur som er veldig ulik din egen, sier Gunnar Svanholm Skogesal.

Viktige eigenskapar

Som misjonær bør du ha forståelse og åpenhet for andre kulturer og religioner. Du bør være tålmodig og ha gode kommunikasjonsevner. En fleksibel innstilling kommer godt med i dette yrket, og du må kunne håndtere uforutsette hendelser og risiko.

Lønn

Utdanning

Det kreves formelt sett ingen utdanning for å bli misjonær. Men de fleste misjonsorganisasjoner stiller likevel krav til utdanning, og mange land krever også høyere utdannelse, gjerne på mastergradsnivå, for å gi oppholds- og arbeidstillatelse. Noen vanlige utdanninger for misjonærer er teologi- eller religionsstudier. Du kan også for eksempel være utdannet lege, sykepleier, lærer, ingeniør, agronom eller innen administrasjon og ledelse. Å studere kultur og kulturforskjeller, kommunikasjon og språk vil også være nyttig for en misjonær. Ikke minst vil det være aktuelt for bibeloversettere. Blant misjonærer finner vi også mennesker som er utdannede sosionomer, fysioterapeuter, barnepleiere, vernepleiere. 

Du kan også ta et forberedende misjonærkurs der hovedtemaet er å flytte til et annet land med en annen og ukjent kultur. For å få en god start på et arbeidsopphold som misjonær i et annet land, er det viktig å være godt forberedt og ha realistiske forventninger om hva som venter deg. 

Dei vanlegaste jobbane blant denne yrkesgruppen

Kilde: Statistisk sentralbyrå 2023. Tall fra november 2022. Forklaring til statistikken
  • 614207 - Bachelor, teologi og kristendom, treårig
  • 614111 - Videreutdanning, bibel-, misjonær- og menighetsarbeid
  • 614110 - Misjonsutdanning, lavere nivå
  • 514113 - Fagskoleutdanning, menighets- og misjonsarbeid, ettårig
  • 514105 - Misjonsskole, fireårig
  • 514104 - Misjonær- og predikantutdanning, ettårig
  • 5141 - Bibel-, misjonær- og menighetsarbeid

Bedrifter som ansetter misjonærer

Her finn du ei oversikt over bedrifter som har stillingar i dette yrket eller liknande yrke. Dette kan vere nyttig for den som leitar etter arbeidsplass, læreplass eller hospiteringsplassar. Oversikta kan også vere nyttig for skular som vil finne bedrifter dei kan samarbeide med.

Bedrifter med misjonærer

Vigo

Informasjon om løpande lærekontraktar og godkjende lærebedrifter blir fylkesvis henta frå Vigo. Alle fylka i landet har inngått ein driftsavtale med Vigo og Utdanning.no  for å få denne informasjonen presentert nettsidene våre.

Vi hentar nye data frå Vigo og oppdaterer informasjonen om lærlingar og lærebedrifter kvar natt.

NAV

Arbeidslivsinformasjon får vi frå Navs Arbeidsgivar- og arbeidstakarregister (Aa-registeret).

Arbeidsgivarar pliktar å registrere sine tilsette i Aa-registeret, mellom anna med rett stillingstittel. Det er 9000 ulike stillingstitlar (STYRK-kodar) å velje mellom. Nokre yrke har mange detaljerte og dels overlappande underkategoriar, eksempelvis røyrleggjarar, og andre yrke manglar ein eigen kategori, eksempelvis hematologer. Dette betyr at det alltid vil finnast nokre unøyaktigheiter og feilregistreringar.

Me har knytt flest mogleg av Nav sine 9000 stillingstitlar opp mot 600 yrkesskildringar på Utdanning.no . Dette er ein manuell prosess og feil kan finnast. Vi jobbar kontinuerleg med å kvalitetssikre desse koplingane og tek gjerne imot innspel.

Nokre stillingstitlar frå Aa-registeret er kopla til meir enn éi yrkesskildring. Stillingstittelen "Spesialarbeider (Snekker)" er til dømes knytt opp mot yrka "Møbelsnikkar", "Trevaresnikkar" og "Industrisnikkar". Om ein legg saman stillingstal for desse enkeltyrka vil det samla stillingstalet bli for høgt.

Vi innhentar nye data frå Aa-registeret og oppdaterer arbeidslivsinformasjonen slik at vi har nye data på morgonen den 13. i kvar månad.

  • 3480102 - MISJONÆR
  • 3480126 - FORKYNNER
  • 3480107 - EVANGELIST
  • 3480101 - PREDIKANT

Andre yrke

Flagg frå ulike land.

Ambassadør

Ambassadøren si hovudoppgåve er å ta vare på Noreg sine interesser i landet han eller ho er utsendt til.
Flere mennesker med dokumenter i hånden som snakker sammen og går ned en korridor

Diplomat

Diplomatar arbeidar for å skape og halde oppe eit godt forhold mellom Noreg og landet ein er stasjonert i.
Mannleg forskar dypper slangar i reagensglas.

Forskar

Forskaren arbeider systematisk og strukturert med å auke den gjeldande kunnskapen vår og å finne ny kunnskap.
Gravferdskonsulent planlegger gravferd sammen med etterlatte

Gravferdskonsulent

Ein gravferdskonsulent hjelper pårørande i samband med dødsfall og gravferder. Gravferdskonsulenten ordnar det praktiske, og vil vere ein støtte for pårørande ved dødsfall.
En naturguide peker på noe til turfølget

Guide

Som guide leiar du omvisingar for reisande.
Kabinansatt og passasjerer.

Kabintilsett fly

Som kabintilsett har du ansvaret for tryggleiken og servicen til passasjerane under flyreisa.
Kaptein ser på horisonten i kikkert

Kaptein

Ein kaptein er leiaren på eit skip. Han har ansvaret for navigasjonen, sikkerheita og fartøyet.
Maskinsjef står i hamna og snakker i en mobiltelefon.

Maskinsjef

Som maskinsjef er du teknisk sjef om bord på eit skip eller flyttbar rigg.
En matros på en supplybåt.

Matros

Matrosar jobbar med vedlikehald, vakthald, lasting og lossing om bord på båtar.
Modell gjør seg klar til å bli fotografert.

Modell

Ein modell blir engasjert for å vise klede, smykkar eller andre gjenstandar. Modellar jobbar ofte i modellbyrå.
Petroleumsingeniør i arbeid

Petroleumsingeniør

Som petroleumsingeniør arbeider du innan olje- og gassbransjen, og har ansvar for område som produksjon, boring eller reservoar.
Helikopterpilot gjør klar til avgang

Pilot

Ein pi­lot fø­rer eit fly, he­li­kop­ter eller fjernstyrt luftfartøy, og kan ar­bei­de både i sivil luft­fart og i Forsvaret.