× Denne sida er ikkje tilgjengeleg på målforma du har valt.
Thomas Mathiesen sitter foran datamaskinen og jobber.

YrkesintervjuEtterforsker favoritt ikon

-Når jeg sier jeg er privatetterforsker, kikker folk på meg og syntes det er en rar jobb, sier Thomas Mathiesen.

Thomas Mathiesen
40 år
Privatetterforsker
Etterforsker1 i Sandefjord
Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter at intervjuet ble gjennomført.

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg har alltid ønsket å bli etterforsker, og allerede på barneskolen startet jeg og en kamerat et detektivbyrå. Den gangen, omkring sjuende klasse, manglet vi seriøse saker å etterforske. Sånn er det ikke i dag. 

Hvilke arbeidsoppgaver består yrkeshverdagen din av?

– Jeg jobber i Etterforsker1 i Sandefjord. Det er en paraplyorganisasjon som driver med privat etterforskning. Vi er to etterforskere på fulltid og samarbeider etter behov med barnevernspedagoger, sosionomer, spanere og med etterforskere med bakgrunn fra politiet og forsvaret.
Vi har mange typer jobber, men felles for alle er at jeg har en oppdragsgiver/kunde. Sakene handler som oftest om utroskap, barnefordeling, barnevernssaker, trusler og arbeidsgivere som ønsker å komme til bunns i langtidssykemeldinger.

Jeg beveger meg i en etisk gråsone med mange dilemmaer. Et eksempel er en barnefordelingssak hvor en av foreldrene tar kontakt med meg. Jobben min blir i hovedsak å finne bevis på at den andre er dårlig egnet og at fordelingsbrøken på barna bør forandres.

Juss er en viktig del av jobben og jeg må ikke trå utenfor lover og regler. Vi etterforskere uten politibakgrunn kan gi saker videre til politiet når det er snakk om grov kriminalitet. Det er mange tunge og vonde saker. Det ligger litt i kortene at for å gå til en privatetterforsker så må det være en sak som betyr mye for deg. IT er en viktig del av all etterforskning og jeg kan sitte hele dager foran PC-skjermen. Jeg vil vel si at den digitale delen er veldig kompleks i alle saker og rundt 80 % av jobben skjer på nett. Det er også solskinnshistorier i mitt yrke og det som har gjort størst inntrykk på meg er å finne tilbake til biologiske foreldre.

 

thomas-jobber-3_1.jpg

Thomas Mathiesen sitter ved et bord og har en datamaskin og papirer foran seg.
Lisens: 
All rights reserved.

Hvilken utdanning og/eller kvalifikasjoner er nødvendig for å bli etterforsker?

– Jeg har en bachelor og mange kommersielle sertifikater i IT. Jeg har flere års erfaring med sikkerhet og IKT-sikkerhet fra Nederland. I dag er etterforskning en studieretning på Politihøyskolen, men sånn var det ikke da jeg valgte yrke. Skal jeg gi et godt råd så er det å ta politiutdanning og ta det derifra.

Du må være god med IT, være i god fysisk og psykisk form og ha sosial interesse.

Å være egnet er viktig, og jeg tenker at jobben min består mye i det å «lure» informasjon ut av noen. Når jeg blir gammel skal jeg skrive en bok om alle triksene, men per i dag er de i personlig eie.

Hva er det beste med yrket ditt?

– Jeg vil si at for meg er dette den perfekte jobben. Hver dag er et nytt mysterium.

Hva misliker du mest med yrket ditt?  

– Spaning kan være ensformig i time etter time.

Hvilke andre arbeidsområder/muligheter finnes innenfor ditt yrke?

– Privat etterforskning er en liten nisje i Norge og markedet blir fort mettet. For min del så kan jeg se for meg å jobbe med IKT- sikkerhet i for eksempel forsikringsselskap, eller ta oppdrag for en bedrift. En privat etterforsker jobber nesten alltid som selvstendig næringsdrivende og de aller fleste er pensjonerte politifolk.

Politietterforskere jobber hovedsakelig i politiet.

thomas2.jpg

Portrettbilde av Thomas Mathiesen.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Du bør være fornøyd med 300 000 til 400 000 i lønn. Du blir sjelden rik!

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Det er et lite marked og du bør være en gründertype. Du må gjøre alt. Det er mange små enkeltmannsforetak og veldig få stillinger. Skal du leve av dette bør du starte for deg selv.  

 

Tekst: Bente Haraldstad Delmas

    • Det ligger i kortene at for å gå til en privatetterforsker så må det være en sak som betyr mye for deg.
    • For meg er dette den perfekte jobben. Hver dag er et nytt mysterium.
    • Jeg beveger meg i en etisk gråsone med mange dilemmaer.

Yrkesbeskrivelser