× Denne sida er ikkje tilgjengeleg på målforma du har valt.
Keramiker Beate Lund Kristiansen bruker både dreieskive og bygger for hånd når hun lager produkter.

YrkesintervjuKeramiker favoritt ikon

Lidenskapen for å skape var Beate Lund Kristiansens vei inn i keramikeryrket.

Beate Lund Kristiansen
45 år
Keramiker
goFORM, Trondheim.
Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter at intervjuet ble gjennomført.

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Selv om dette var noe jeg tidlig interesserte meg for, turte jeg ikke å satse på det med én gang. Faren min rådet meg også til å satse på en sikrere yrkesvei, derfor startet jeg på dataingeniør først. Det var veldig i tiden akkurat da. Etter ett år på dataingeniør ble jeg gravid, og jeg hoppet av studiene og ble hjemmeværende noen år. Da barna ble litt større begynte jeg først i hjemmesykepleien, før jeg kom over et keramikkverksted som var til salgs i Oslo. Det var dette som var lidenskapen min, og tanken hadde hele tiden vært der at "du må satse på det du brenner for, ellers blir du middelmådig". Mannen min ble med meg sørover og hentet verkstedet i Oslo, og hjalp med å bygge det opp her i Trondheim.

keramiker1_ehmurvold.jpg

Skapergleden er Beate Lund Kristiansens viktigste drivkraft som keramiker.
Lisens: 
All rights reserved.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg designer og produserer alt selv, og varierer mellom å dreie og bygge produkter. En keramiker må være i tiden med produktene sine, man er jo prisgitt at man har produkter som selger. Samtidig må man ha sitt eget uttrykk; en rød tråd i det man lager. Tidligere jobbet jeg ofte kvelder også, men nå forsøker jeg å holde arbeidstiden mellom halv åtte og åtte til fire. Det er mye hardt arbeid, derfor må man ha en lidenskap for å holde på med dette. To ganger i året er jeg på messe hvor jeg presenterer produktene mine for innkjøpere. Når jeg kommer derfra har jeg mange bestillinger, som jeg jobber med det neste halve året. Det er fint å ha den forutsigbarheten i det. I tillegg drar jeg på cirka to markeder i året, hvor jeg har direktesalg til kunder, og jeg deltar på ulike utstillinger.
Ettersom jeg driver mitt eget verksted, går det også med noe tid til administrasjon.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Keramiker er ingen beskyttet tittel, så man kan jo jobbe som det uten å ta utdanning. Jeg gjorde det selv også en del år, før jeg kjente på at jeg ønsket å formalisere min kompetanse, og tok svennebrev som keramiker. Jeg tok da selv kontakt med fylkeskommunen, og meldte meg som praksiskandidat i keramikerfaget. Da må man dokumentere minst fem år i hundre prosent stilling i faget. Det hadde jeg, i tillegg til at jeg tok en teoretisk prøve. Til slutt måtte jeg ta selve svenneprøven. Det er jeg glad jeg fikk gjort. Man kan også studere faget videre på høyere utdanninger som Kunsthøgskolen. Av kvalifikasjoner er det lurt å være åpen og kreativ. Man må like å skape, og kose seg med det.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Det er mange veier inn i keramikerfaget, og jeg tenker at det kan passe mange om man finner sin tilnærming til det. Men man må nok tåle å bli skitten under neglene og ta i litt.

keramiker2_ehmurvold.jpg

Keramiker Beate Lund Kristiansen driver eget verksted.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Jeg liker best å skape. Skaperprosessen leder hele tiden til noe nytt. Man er hele tiden i bevegelse, og åpner nye dører hele tiden. Det er viktig å være underveis.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Jeg vil helst være på verkstedet hele tiden, og trives mindre godt med den administrative delen av jobben som markedsføring, regnskap, møter og lignende. Jeg liker heller ikke salg så godt.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Man kan nok ta pedagogikk og undervise. En del kunnskap i faget er nok også overførbart til andre kreative yrker. I tillegg er det trolig en del som vil se på det som en bra erfaring at man har drevet for seg selv gjennom mange år.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Lønnen varierer, men de siste årene har jeg i snitt tatt ut rundt 400 000 kroner i årslønn.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Som keramiker er det få valgmuligheter utover å bli selvstendig næringsdrivende. Jeg må være så ærlig å si at jeg hadde nok ikke turt å satse på dette om ikke min mann hadde hatt sikker inntekt – selv om jeg etter så lang tid har bra forutsigbarhet. Det stiller seg kanskje annerledes om man har gått veien via Kunsthøgskolen. Da har man muligens nok mot og tyngde til å gi gass fra start. Hadde jeg valgt i dag, skulle jeg ønske at jeg hadde turt og satse på min skaperglede, og valgt skolegang i den retningen. Jeg vil nok råde andre til det. Jeg vil tro det er lettere og mer inspirerende når du lærer fra dyktige folk. Samtidig blir man vel ikke formet av andre i samme grad, når man går sine egne veier.

 

Tekst: Eva Hilde Murvold

    • Det er mye hardt arbeid, derfor må man ha en lidenskap for å holde på med dette.
    • En keramiker må være i tiden med produktene sine, man er jo prisgitt at man har produkter som selger.

Yrkesbeskrivelser

Utdanningsbeskrivelser