Baker

Bakere jobber med å lage brød, baguetter, kaker og annet bakverk.

Om jobben

Som baker lager du gjærdeiger til forskjellige brød- og kakeprodukter. Dette kan være blant annet brød, boller, baguetter, pizzabunner og så videre. Arbeidet gjøres enten manuelt eller ved bruk av maskiner.

Vanlige arbeidsoppgaver for bakeren:

  • lage gjærdeiger til ulike typer brød- og kakeprodukter
  • vurdere pris og kvalitet på råvarer
  • beregne næringsinnhold i de ferdige produktene
  • sørge for god behandling og oppbevaring av råvarene
  • tilpasse resepter og produksjonsprosesser etter bedriftenes og kundenes behov

Bakeren må også rengjøre og vedlikeholde utstyret som brukes.

Bakeren jobber gjerne om natta eller svært tidlig, slik at bakverket er klart når dagen starter.

Personlige egenskaper

Som baker bør du ha interesse for matvarer. Du må kunne jobbe strukturert, effektivt og nøyaktig. Du bør være god på kundebehandling og ha evnen til å se og forstå kundenes ønsker og behov. Bakere jobber ofte mye på natta og du må være forberedt på tidligere morgener og en annen arbeidstid enn mange andre yrkesutøvere.

Hvor jobber bakere?

De fleste bakere jobber på bakeri eller konditori. I tillegg er det mulig å få jobb på industribakeri, butikkbakeri eller innenfor hotell- og restaurantnæringen. Noen bakere velger etter hvert å åpne eget bakeri og utsalg.

Hva jobber bakerutdannede som?

Fast ansatte i Norge med en av disse utdanningene har følgende yrker:

Utdanning

Du kan utdanne deg som baker med fire års videregående opplæring. Utdanningsløpet ser slik ut:

  • Videregående trinn 1 (Vg1): restaurant- og matfag
  • Videregående trinn 2 (Vg2): matfag
  • Toårig opplæring i bedrift: bakerfaget

Etter læretiden avlegger du svenneprøve.

Opptakskrav
Fullført grunnskole.

Videreutdanning
To år etter at svenneprøven er bestått kan du bli mester. Denne utdanningen består av kurs med påfølgende eksamen i ledelse, økonomi, markedsføring og yrkesteori.

Du kan også velge spesialisering innenfor et bestemt område i bakerfaget. Du har da flere kurs å velge mellom, både i Norge og i utlandet.

Hvilke utdanninger er de vanligste for bakere

Fast ansatte i Norge med dette yrket har følgende utdanninger:

Lønn

Lønnsnivået for bakere kan variere en del. Lønnen avhenger blant annet av bedriften du jobber i, formell kompetanse, erfaring og ansvarsoppgaver. Minstelønn for bakere er 300 000 kroner (Kilde: Baker- og konditorbransjens landsforening 2013)

Nyttige lenker

Del denne siden

  • Denne siden er sist oppdatert 3. juli 2014.
  • Beskrivelsen av yrket er kvalitetssikret i samarbeid med Baker- og Konditorbransjens Landsforening (2013).
  • Ansvarlig for denne siden: Raymond Karlsen
Creative Commons Licence

Dette verk er lisensiert under en Creative Commons-lisens (CC BY-NC-ND).

Spør, svar og diskuter!

Her kan du stille og besvare spørsmål. Utdanning.no svarer ikke på spørsmål, og vi oppfordrer spesielt studenter, yrkesutøvere, fagforbund og organisasjoner til å svare. Redaksjonen modererer innlegg.

Yrkesintervjuer

Baker Guillaume Canuet

-Jeg er glad i yrket mitt, og spesielt liker jeg å steke brød. Det er nesten en vitenskap i seg selv, sier den franske bakeren Guillaume Canuet.

Var denne siden nyttig for deg?