Offentlig og kvalitetssikret
aaaHold Ctrl-tasten nede. Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Baker

Bakere jobber med å lage brød, baguetter, kaker og annet bakverk.

Om jobben

Som baker lager du gjærdeiger til forskjellige brød- og kakeprodukter. Dette kan være blant annet brød, boller, baguetter, pizzabunner og så videre. Arbeidet gjøres enten manuelt eller ved bruk av maskiner.

Vanlige arbeidsoppgaver for bakeren:

  • lage gjærdeiger til ulike typer brød- og kakeprodukter
  • vurdere pris og kvalitet på råvarer
  • beregne næringsinnhold i de ferdige produktene
  • sørge for god behandling og oppbevaring av råvarene
  • tilpasse resepter og produksjonsprosesser etter bedriftenes og kundenes behov

Bakeren må også rengjøre og vedlikeholde utstyret som brukes.

Bakeren jobber gjerne om natta eller svært tidlig, slik at bakverket er klart når dagen starter.

Personlige egenskaper

Som baker bør du ha interesse for matvarer. Du må kunne jobbe strukturert, effektivt og nøyaktig. Du bør være god på kundebehandling og ha evnen til å se og forstå kundenes ønsker og behov. Bakere jobber ofte mye på natta og du må være forberedt på tidligere morgener og en annen arbeidstid enn mange andre yrkesutøvere.

Arbeidsmarked

Arbeidslivsoversikt

Her finner du en oversikt over hvilke bedrifter som har ansatte i dette yrket. Dette kan være nyttig informasjon for den som leter etter arbeidsplass, læreplass eller en bedrift å være utplassert i. Listen kan begrenses til de fylkene eller kommunene som er aktuelle for deg.

Endre sted

Endre sted

På deler av utdanning.no får du informasjon tilpasset stedet du har valgt

Kommuner i Akershus
Kommuner i Aust-Agder
Kommuner i Buskerud
Kommuner i Finnmark
Kommuner i Hedmark
Kommuner i Hordaland
Kommuner i Møre og Romsdal
Kommuner i Nord-Trøndelag
Kommuner i Nordland
Kommuner i Oppland
Kommuner i Oslo
Kommuner i Rogaland
Kommuner i Sogn og Fjordane
Kommuner i Sør-Trøndelag
Kommuner i Telemark
Kommuner i Troms
Kommuner i Vest-Agder
Kommuner i Vestfold
Kommuner i Østfold

Baker i hele Norge

Ansatt-ikon 2460 ansatte

(2471 i hele Norge)

Bedrifts-ikon 668 bedrifter

(676 i hele Norge)

Om arbeidsmarkedsinformasjonen

Opplysningene er basert på Arbeidstaker- og arbeidsgiverregisteret (Aa-registeret) og Brønnøysundregisteret.

Aa-registeret eies og forvaltes av Nav. Der plikter alle arbeidsgivere å registrere alle ansatte, blant annet med riktig stillingstittel. Det er 9000 ulike stillingstitler (STYRK-koder) å velge mellom, og dette betyr at det kan forekomme feilregistreringer av arbeidsforhold i AA-registeret. Det betyr også at dersom oversikten viser ingen eller få arbeidsgivere innen et yrke, kan arbeidsgiverne ha registrert de ansatte under en mer generell yrkeskategori.

Senter for IKT i utdanningen har forenklet presentasjonen ved å slå sammen 9000 STYRK-koder og knyttet disse til 550 yrkesbeskrivelser på utdanning.no. Noen stillingstitler kan i enkelte tilfeller være knyttet opp mot flere yrkesbeskrivelser. Derfor vil en summering av ansattetall fra hvert yrke ikke kunne sammenlignes med totalt sysselsettingstall. Det kan forekomme feil i forenklingen vi har foretatt, og tallene for den enkelte bedrift/yrkesgruppe kan derfor bli misvisende.

Det kan ta tid før registrene oppdateres. Derfor kan bedrifter som er nedlagt, oppkjøpt eller avviklet fremdeles være synlige i oversikten. Vi jobber kontinuerlig med å bedre tallgrunnlaget og strukturene som genererer disse, vær derfor oppmerksom på at det kan komme endringer.

Gi oss gjerne tilbakemelding dersom du finner feil: redaksjonen@utdanning.no.

Vis bedriftsoversikt

Hvor jobber bakere?

De fleste bakere jobber på bakeri eller konditori. I tillegg er det mulig å få jobb på industribakeri, butikkbakeri eller innenfor hotell- og restaurantnæringen. Noen bakere velger etter hvert å åpne eget bakeri og utsalg.

Hva jobber bakerutdannede som?

Fast ansatte i Norge med en av disse utdanningene har følgende yrker:

Utdanning

Utdanning til fagarbeider er et yrkesfaglig løp i videregående opplæring.
Se utdanningsløp og skoler som tilbyr dette.

Etter- og videreutdanning
Du kan ta mesterbrev i bakerfaget. Les mer om mesterutdanning. 

Hvilke utdanninger er de vanligste for bakere

Fast ansatte i Norge med dette yrket har følgende utdanninger:

Lønn

Lønnsnivået for bakere kan variere en del. Lønnen avhenger blant annet av bedriften du jobber i, formell kompetanse, erfaring og ansvarsoppgaver. Minstelønn for bakere er 300 000 kroner (Kilde: Baker- og konditorbransjens landsforening 2013).

Nyttige lenker

Del denne siden

  • Denne siden er sist oppdatert 31. august 2015.
  • Beskrivelsen av yrket er kvalitetssikret i samarbeid med Baker- og Konditorbransjens Landsforening (2013).
  • Ansvarlig for denne siden: Raymond Karlsen
Creative Commons Licence

Dette verk er lisensiert under en Creative Commons-lisens (CC BY-NC-ND).

Var denne siden nyttig for deg?

Spør, svar og diskuter!

Her kan du stille og besvare spørsmål. Utdanning.no svarer ikke på spørsmål, og vi oppfordrer spesielt studenter, yrkesutøvere, fagforbund og organisasjoner til å svare. Redaksjonen modererer innlegg.

Yrkesintervjuer

Baker Guillaume Canuet

-Jeg er glad i yrket mitt, og spesielt liker jeg å steke brød. Det er nesten en vitenskap i seg selv, sier den franske bakeren Guillaume Canuet.