Vaskerioperatør

Som vaskerioperatør med ansvarsvakt er jobben min å sette sammen ulike typer vasker og gjøre hele prosessen mest mulig effektiv, forteller Felster Ssonko på Haukeland Universitetssykehus.
Portrettbilde av Felster. Hun har på seg arbeidsklær og hårnett.
Felster Ssonko, 38 år
Vaskerioperatør
Haukeland Universitetssykehus, Vaskeriet
«De jeg ser som lykkes best i dette yrket, er de som har god fysisk helse og er kjapp og skjerpet. »
― Felster Ssonko
Intervju:
Sigrid Eriksen
Publisert: 13.11.2022
«De jeg ser som lykkes best i dette yrket, er de som har god fysisk helse og er kjapp og skjerpet. »
― Felster Ssonko
«At en syk person eller en lege er avhengig av den jobben jeg gjør, gir meg en ansvarsfølelse og det synes jeg er givende. »
― Felster Ssonko

Hvorfor valgte du å bli vaskerioperatør?

– Jeg kom til Norge i 2011 som masterstudent i filosofi på Universitetet i Bergen. Underveis i studiet fikk jeg jobb som vikar her på vaskeriet. Da jeg var ferdig med mastergraden min var det litt vanskelig å få relevant jobb, da jeg ikke snakket norsk, siden hele mastergraden min hadde vært på engelsk.

Jeg likte meg veldig godt på vaskeriet og fikk fast jobb her. Her lærte jeg meg norsk og fikk mulighet til å ta fagbrevet. Jeg prøvde meg i litt andre typer jobber også, men det var noe med vaskeriet som passet meg skikkelig godt og derfor ble jeg værende her.

Image
Vaskerioperatør Felster Ssonko står med ryggen til og teller hvite arbeidsoverdeler. Hun har et grønt hårnett på hodet.
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Vi er et industrivaskeri som har ansvar for å forsyne hele Helse-Bergen med hygienisk rent tøy. Dette betyr at tøyet ikke bare skal se rent ut, men det skal ha et tilfredsstillende lavt bakterienivå og riktig pH-verdi. Dette er ekstremt viktig, fordi tøyet blir levert til syke, sårbare personer og det kan få kritiske konsekvenser dersom tøyet ikke blir vasket riktig.

Vi får tøyet levert til oss i ulike sekker, som er fargekodet etter hvilket type tøy det er. Deretter sorterer vi det i ulike sekker som igjen blir sendt i det vi kaller «vaskerøret», det er en stor maskin med 19 ulike vaskekammer. Som vaskerioperatør med ansvarsvakt er jobben min å sette sammen ulike typer vasker og gjøre hele prosessen mest mulig effektiv. Mye av vaskeprosessen er automatisert, men jeg må ta beslutninger om hvilket type tøy som skal vaskes når. Når jeg har ansvaret for vaskerøret, må jeg være skikkelig skjerpet og ha fullstendig oversikt over arbeidsprosessen og sørge for at det er god arbeidsflyt. Kjører jeg noe feil, blir hele prosessen forandret.

Når tøyet er ferdig i vaskerøret, blir det sendt videre for å presses, før det sendes til tørketrommel. Deretter er tøyet programmert til ulik etterbehandling. Noe tøy skal kanskje strykes og noe tøy skal også brettes. Håndklær skal for eksempel ikke ha mer behandling etter tørking, mens personaltøy og laken skal ha mer behandling.

Vi som har fagbrev som vaskerioperatør, har som nevnt en viktig ansvarsrolle når vi har vakt. Vi blir plassert med ansvarsvakt på ulike prosesser i vaskeriet for hver vakt. Dersom jeg har ansvarsvakt på etterbehandling, må jeg hele tiden ha oversikt over hvilket tøy som skal hvor, hvor arbeiderne skal stå og hele tiden passe på at alle har noe å gjøre. Det er litt av en koordineringsjobb.

Hva kreves for å kunne jobbe som vaskerioperatør?

– En vei man kan gå er å to år på videregående og deretter to år som lærling. Jeg gjorde det på en litt annen måte. Jeg jobbet først i fem år før jeg kunne ta teorifag som privatist, og deretter gå opp til fagprøve etter nok undervisning og en eksamen.

Dette er nok en litt mer kronglete måte å bli vaskerioperatør på, da det var litt vanskelig å få skaffet folk til å undervise og ikke minst å finne sensorer til å vurdere.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– De jeg ser som lykkes best i dette yrket, er de som har god fysisk helse og er kjapp og skjerpet. Ting skjer fort på et vaskeri og man må kunne være kjapp i hodet, beina og hendene. Når det er sagt er det absolutt mulig for alle typer mennesker å jobbe på et vaskeri.

Som vaskerioperatør må man like å ha ansvar for andre. Alt man gjør på vaskeriet kan ha konsekvenser for sårbare pasienter som er helt avhengig av at man gjør en god jobb og sørger for hygienisk rent tøy. Det ansvaret må man kunne bære. Andre egenskaper som er gode å ha, er det å være selvdrevet slik at man kan gjøre en jobb uten å hele tiden få beskjed om hva en skal gjøre.

I tillegg til å være selvstendig, må man også kunne jobbe godt i team. Man oppnår ingenting hvis man kun jobber for seg selv. På et vaskeri er man avhengig av et helt team. Vi er 45 ansatte på vårt vaskeri og hele 20 ulike nasjonaliteter. Det gjør det utrolig viktig å kunne kommunisere godt med andre og å ha respekt for folk med en annen bakgrunn og kultur enn deg selv.

Hva liker du best med å være vaskerioperatør?

– Det ansvaret jeg har når jeg er på jobb og tanken på at jeg bidrar til en viktig del av Haukeland Universitetssykehus er det jeg liker best. At en syk person eller en lege er avhengig av den jobben jeg gjør, gir meg en ansvarsfølelse og det synes jeg er givende.

Jeg liker også det å jobbe med så mange forskjellige folk, en mulighet jeg kanskje ikke hadde fått andre steder. I tillegg synes jeg det er veldig fint med en leder som verdsetter det jeg gjør og at ledelsen ser at vi gjør en god jobb.

Hva liker du minst?

– Det må være å ha ansvar for folk som ikke verdsetter denne jobben. Det kan være litt frustrerende til tider. Vi er en IA-arbeidsplass (Inkluderende Arbeidsliv), som vil si at vi ansetter mange typer mennesker som kanskje har litt varierende motivasjon for jobben.

Image
Vaskerioperatør Falster Sionko trykker på et display for å styre den store vaskemaskinen på vaskeriet. Det er mange ulike farger på skjermen,
Lisens
1

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Man kan så klart trappe opp i stillingen sin og ikke bare jobbe med selve driften på vaskeriet. Selv har jeg fått mulighet til å jobbe mer administrativt, men jeg ville heller jobbe operativt på vaskeriet. Det er også en mulighet å starte eget vaskeri hvis man vil, da man som vaskerioperatør kjenner hele prosessen i et vaskeri.

Andre alternativer er å jobbe i vaskeri for arbeidstøy, mopper og matter til industri og rengjøringsbedrifter. I tillegg har private vaskerier ansvar for vask av tekstiler og sengetøy til hotellvirksomheter i Norge.

Hva kan man forvente i lønn som vaskerioperatør?

– Nå ligger lønnen på mellom 390.000–470 000 kroner i året, avhengig av ansiennitet.

Hvordan er sjansene for å få jobb som vaskerioperatør?

– Det er litt vanskelig å si hvordan sjansene er akkurat i dag, for det varierer nok veldig fra sted til sted. Snart må man ha fagbrev for å jobbe på vaskeri. Da vil det i hvert fall være gode sjanser for å få jobb som vaskerioperatør, dersom man har fagbrev.

Tilhørende utdanninger

Vaskerifaget

Du lærer å rense og vedlikeholde alle typer tekstiler, noe som bidrar til å forlenge tekstilens levetid og kvalitet.

Finn studier