Guide

Når jeg ser forventning i øynene deres når vi stopper, forstår jeg at jeg har gjort en god jobb, sier guide Erlend.
Erlend Øyan er Osloguide. Han er mest glad i byvandringer og spesielt i Akerselva.
Tov Erlend Øyan, 40 år
Guide
Frilans
Intervjuet er mer enn to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
«Jeg er en ekte historienerd, som elsker å lese og snakke om historie. »
― Tov Erlend Øyan
Intervju:
Bente Haraldstad Delmas
Publisert: 29.03.2022
«Jeg er en ekte historienerd, som elsker å lese og snakke om historie. »
― Tov Erlend Øyan
«En av mine favorittoppdrag er en to timers lang vandring langs Akerselva.»
― Tov Erlend Øyan

Hvorfor valgte du å bli guide?

– Det er flere grunner til det. Jeg er ikke skapt for å sitte på kontor. Jeg er en ekte historienerd, som elsker å lese og snakke om historie. Hvis jeg får muligheten til å bruke tiden min på det blir jeg veldig glad.

Det å være utendørs, og møte nye positive mennesker som er på ferie, er en flott jobb. Jeg har vært Osloguide i seks sesonger. Guideutdanningen passet meg midt i blinken og jeg fulgte med fra første rad på skolebenken for første gang i mitt liv.

Image
Osloguide Erlend på vandretur på historiske Hovedøya utenfor Oslo.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Et oppdrag kan for eksempel starte med en forespørsel fra Oslo Guidebyrå som formidler jobber til oss Osloguider. Gruppene kan variere fra en til femti personer. Det er ingen vanlige dager i dette yrket. Alle turer er forskjellige, og ingen jobber heltid som Osloguide. Jeg har selv flere jobber, jeg jobber som skribent, funksjonsassistent og Osloguide.

Det kan være flere oppdrag på en dag med en varighet på mellom tre og fem timer. En av mine favorittoppdrag er en to timers lang vandring langs Akerselva. Jeg ringer gjerne turistene på forhånd for å avtale sted og tid, og for å høre om det er noen spesielle ønsker for turen. Turen starter med en innledning om elvas historiske betydning for Oslo. I løpet av turen stopper jeg flere steder og forteller anekdoter, byr på meg selv og mine historier og oppfordrer til å stille spørsmål.

Turen avsluttes på Grünerløkka der jeg sier takk for meg. Jeg lærer alltid noe nytt og erfaring gjør meg til en bedre guide. Etter å ha gjennomført mellom femti og hundre vandringer her, begynner stoffet å sitte.

Jeg gjør også bussguiding, spesielt ved ankomst av cruiseskip. Vi har en rute som vi kaller melkeruta. Den tar tre til fire timer, og er innom Holmenkollen, Vigelandsparken og Vikingskipshuset. Det kan være hektisk. Turistene har et skip de skal rekke og det er ofte mange tusen turister som skal på samme rute. Da er det viktig å ha en tydelig tidsplan og passe på at alle er med.

Høysesongen starter i mai og varer til midten av september. Det virker som sesongen utvider seg fordi Oslo får stadig mer å by på, som Munchmuseet, operaen, Deichmann bibliotek og mye annet. Jeg guider på norsk og engelsk. Jeg jobber også som reiseleder på bussturer, Hurtigruten, buss og tog i Norge og ellers i Skandinavia.

Hvordan holder en guide seg oppdatert?

– Vi har en aktiv Facebook side i Oslo guideforening med nyheter, tips og kjøremønster. Vi informerer hverandre om nyutvikling og andre ting som skjer i byen. Man spesialiserer seg litt, for meg er det historie. For andre er det kunst, arkitektur eller for eksempel Vigelandsparken. Når vi trenger en oppfriskning på et sted vi ikke har guidet på lenge, oppdaterer vi hverandre.

Hva kreves for å kunne jobbe som guide?

– Jeg tok Oslo guideforenings ettårige kurs. Det gir autorisasjon som Osloguide. Kurset består av både undervisning i klasserom og ute i feltet.

Eksamen er tredelt. Det er en skriftlig del, en muntlig del og en busseksamen. Den siste er nervepirrende fordi du ikke vet på forhånd hvilken strekning eller severdighet du får. Noen får kun en veistrekning uten noe som helst spennende.

All undervisning foregår på norsk og du må ha inngående forkunnskaper om norsk kultur, og selvsagt interesse for Oslo. Det finnes lignende utdanninger i andre store byer.

Norges Guideforbund (NGF) er en landsomfattende organisasjon for lokale guideforeninger. De har utviklet en nasjonal læreplan og samarbeider med godkjente utdanningsinstitusjoner og lokale guideforeninger om gjennomføringen av kurs. 

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– Du må ha en grunnleggende interesse for byen du skal guide i. Selv er jeg mest glad i gamlebyen og eldre historie. Etter hvert finner man gjerne et område man fordyper seg ekstra i, og guideformidlere vil gjerne at man får de oppdragene man er best på.

Det passer for de som like å jobbe ute, er utadvendte og byr på seg selv. Det er en stor fordel å være fleksibel og å kunne improvisere. En god dose serviceinnstilling og humor er positivt.

Du bør ha grei helse og ikke være redd for å snakke til mange mennesker. Vil du ha en stillesittende jobb så passer dette dårlig. Det passer ikke for de som ikke liker å drive med ubetalt research. Du må selv investere i din egen kunnskap og kompetanse.

Du trenger ikke å kunne et fremmedspråk, men det er begrensende å ikke kunne guide på noen andre språk enn norsk. Du må beherske norsk flytende.

Hva liker du best med å være guide?

– Følelsen jeg har når jeg ser at gjestene koser seg, er interessert og at vi har fått en forbindelse. Når jeg ser forventning i øynene deres når vi stopper, forstår jeg at jeg har gjort en god jobb.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Når det er pressede tidsplaner, for eksempel at gjestene skal rekke et cruiseskip. Eller når gjestene har urealistiske forventninger.

Jeg hadde en gruppe en gang som ville ha en privat omvisning på slottet. Noen er vant til at penger åpner alle dører. Jeg vil ikke skuffe noen, men å treffe Kong Harald gikk ikke. Det er heller ikke så gøy når det er skikkelig regnvær, vi sender ofte varme tanker til Bergensguidene.

Image
Osloguide Erlend på vandretur med turister på Hovedøya utenfor Oslo.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Mange er byguider, men man kan også jobbe som reiseleder i Skandinavia, eller i andre land. Noen få er ansatt ved museum eller institusjoner. Jeg har kollegaer som jobber på Kistefoss museum og Nasjonalteatret.

Hva tjener man som guide?

– Lønnen er 430 kroner per time. Det betales som regel for tre timer selv om oppdraget kan være kortere. Du kan ikke leve av lønnen som Osloguide. Å kombinere jobben med reiselederoppdrag kan bli en grei inntekt.

Hvordan er sjansene for å få jobb som guide?

– De er veldig gode når det ikke er pandemi. Du bør si ja til oppdrag du kanskje ikke liker så godt. Utenom pandemien har jeg 80 til 100 oppdrag i året. Jo flere språk du snakker, jo større sjanse har du for å få mange oppdrag.

I Oslo og andre byer finnes det flere byråer som formidler guider. Et godt råd er å være lojal ovenfor guideformidlingen din.

Tilhørende utdanninger

Reiselivsfaget

Du lærer om å legge grunnlaget for yrkesutøvelse knyttet til det helhetlige reiselivsproduktet, som inkluderer kundebehandling, service, salg, markedsføring, utvikling av reiselivsprodukt, transport og transportformidling.

Finn studier
Reiseliv

Du lærer deg å skape og markedsføre spennende reiseopplevelser for kunder.

Finn studier
Hotell og reiseliv

Utdanningen gir deg forståelse for fag som markedsføring, salg og service, forretningsutvikling og økonomistyring. Noen skoler gir også språkundervisning og eventplanlegging.

Finn studier